Valioliigan historian 14 viimeisintä voittomaalia

Kobbie Mainoo, Scott McTominay ja Alexis Mac Allister ovat kaikki näytelleet merkittäviä rooleja viimeisimmissä Valioliigan voitoissa.
Anna Ciao
Julkaistu: Anna Ciao

Kaikki arvostavat viime hetken voittajaa, eikö niin? Vaikka mukavat 4-0-voitot ja 5-1-lyönnit ovat nautinnollisia, mikään ei saa sydämen lyömään enemmän kuin dramaattinen maali, joka tehtiin syvälle loukkaantumisaikaan, joka sokaisee vastustajajoukkueen täysin ja saa fanit villiin jännityksestä.

Maalin tekeminen tauon aikana on jo erityistä, mutta voiton varmistaminen rakkaalle joukkueelle vie sen tunteen uudelle tasolle. Yleisö ja jopa kotoa katsovat fanit joutuvat hurmioon. Kauniissa pelissä on vain harvoja sensaatioita, joita voidaan verrata kolmen pisteen nappaamiseen viimeisellä hengityksen maalilla, olipa kyseessä sitten jyrkkä pitkän kantaman isku, huolella suunniteltu joukkuepeli tai hermoja raastava rangaistusten muunnos.

Kausi 2023/24 on tarjonnut joukon viime hetken voittomaaleja Valioliigassa. Darwin Nunezin myöhään Liverpoolia vastaan ​​Nottingham Forestia vastaan ​​esittämän sankariteoksen jälkeen Betimate on sukeltanut historiankirjoihin tutkiakseen 14 viimeisintä voittajaa Englannin jalkapallon huipputasossa, ja jotkut näistä hetkistä ovat todella ikonisia. Lähdetään siis nostalgiselle matkalle muistikaistaa pitkin ja kokea nämä unohtumattomat hetket uudelleen.

95th

14. Alisson - West Brom 1 - 2 Liverpool (2021)

Aika: 95 minuuttia

Viime hetken voittajan maalinteko on jo uskomaton saavutus, mutta kun se tulee maalivahtilta, siitä tulee todella ennennäkemätöntä. Alisson, yhdessä Valioliigan merkittävimmistä hetkistä, teki unohtumattoman maalin West Bromia vastaan ​​Hawthornsissa. Tämä historiallinen maali ei ainoastaan ​​merkinnyt ensimmäistä kertaa Liverpoolin historiassa, kun maalivahti oli tehnyt joukkueelle kilpailumaalin, vaan sillä oli myös valtava merkitys heidän pyrkiessään neljän parhaan joukkoon sillä kaudella.

Tasatilanteessa 1-1 jo putoavaa West Brom -joukkuetta vastaan ​​Liverpool heitti kaiken, mitä heillä oli vastustajilleen tietäen, että he tarvitsivat kaikki kolme pistettä pysyäkseen yläpuolellaan olevien joukkueiden ulottuvilla. Rohkealla liikkeellä Alisson uskalsi eteenpäin, ja brasilialainen laukauksen pysäyttäjä nousi kaikkien muiden yläpuolelle ohjatakseen Trent Alexander-Arnoldin kulman verkkoon, syövyttäen hänen nimensä jalkapallohistoriaan. Jopa Jurgen Klopp, Liverpoolin manageri, myönsi, ettei hän ollut koskaan elämässään nähnyt mitään vastaavaa. Sky Sportsin ottelun jälkeisessä haastattelussa Alisson itse katsoi sankarillisuutensa johtuvan jumalallisesta väliintulosta.

13. Declan Rice – Arsenal 3–1 Manchester United (2023)

Aika: 96 minuutti

Käänteitä täynnä olevassa ottelussa Arsenal voitti sensaatiomaisen paluun Manchester Unitedia vastaan. Taatuttuaan Marcus Rashfordin maalin jälkeen Gunners vastasi nopeasti Martin Odegaardin tasoitusmaalilla ensimmäisellä puoliajalla. Juuri kun peli näytti olevan menossa tasapeliin, Alejandro Garnacho juoksi läpi ja teki Unitedille voittomaalin. VAR kuitenkin puuttui asiaan, päätti argentiinalaisen paitsion ja antoi Arsenalille onnellisen pakopaikan.

Mutta Mikel Artetan joukkue ei tyytynyt tasapeliin. 96. minuutilla kulmapotkua ohjasi asiantuntevasti kesäsopimus Declan Rice, joka päästi sitten voimakkaan laukauksen Andre Onanan ohi antaakseen Arsenalin myöhään johtoon. Lisäten loukkaavaa loukkaantumista Gabriel Jesus sinetöi voiton kolmannella maalilla syvällä keskeytysaikaan. Kuitenkin juuri West Hamin korkean profiilin hankinta Rice antoi ratkaisevan iskun, joka murskasi Unitedin toiveet tässä prosessissa.

12. Divock Origi - Liverpool 1-0 Everton (2018)

Ikimuistoisessa Merseysiden derbyssä Anfieldilla Jordan Pickfordin kallis virhe antoi Liverpoolille myöhäisen voiton kilpailijoistaan. Ottelun näyttäessä johtavan tasapeliin, Divock Origi hyödynsi Pickfordin virhettä maalinteossa lähietäisyydeltä, mikä sai Liverpool-fanit hurmioitumaan ja varmisti punaisille kaikki kolme pistettä.

Ottelun 96. minuutilla 0-0-tilanteessa Virgil van Dijkin leikattu laukaus näytti lentävän yli poikkipalkin. Pickford kuitenkin yltyi selittämättömällä tavalla tangon yläpuolelle kynsiäkseen pallon takaisin, mikä tarjosi Origille täydellisen tilaisuuden napata se tyhjään verkkoon.

Liverpool on usein nauttinut menestyksestä tässä historiallisessa ottelussa, ja Origin edesmennyt voittaja lisäsi heidän ikimuistoisten hetkien kokoelmaansa Merseyside-kilpailijoita vastaan. Maali herätti yhden Valioliigan upeista meemeistä, kun Jurgen Klopp juhli hurmioitunutta, kun hän syleili maalivahtia Alissonia. Tämä unohtumaton kohtaus jää ikuisesti Liverpool-fanien muistoihin, erityisesti Anfieldin Kop-päässä.

11. Michael Owen - Manchester United 4-3 Manchester City (2009)

Yhtenä kaikkien aikojen suurimmista Manchester-derbyistä Michael Owen syövytti nimensä Manchester Unitedin historiaan tekemällä ratkaisevan maalin varmistaakseen jännittävän 4-3-voiton paikallisia kilpailijoitaan vastaan ​​Old Traffordilla. Ottelu oli jo saavuttanut legendaarisen aseman, kun tulos oli poikkeuksellisen 3-3, mutta Unitedin tähtäimessä oli myöhäinen voitto.

Ryan Giggs osoitti taitonsa ohjaamalla vastustajan puolustuksen läpi ja syöttämällä täydellisesti painotetun syötön Owenin tielle. Hyökkääjä kuljetti pallon rauhallisesti Manchester Cityn maalivahti Shay Givenin ohi ja voitti kaikki kolme pistettä dramaattisella voitolla. Vaikka alun perin myönnettiin vain neljä minuuttia lisäaikaa, Owenin maali syntyi kuuden minuutin kuluttua, mikä sai kaupunginjohtajan Mark Hughesin kyseenalaistamaan lisäajan. Sillä välin jopa tavallisesti sävelletty Sir Alex Ferguson ei voinut hillitä jännitystään, kun hän juhli iloisella tanssilla reunaviivaa pitkin. Kun myöhäinen voittaja voi herättää tällaisia ​​tunteita joltakulta, kuten Sir Alex Fergusonilta, se on osoitus sen merkityksestä ja laadusta.

10. Kobbie Mainoo - Wolves 3-4 Manchester United (2024)

Aika: 97 minuutti

Manchester United aloitti pelin erittäin intensiivisesti kestävää Wolverhampton Wanderers -joukkuetta vastaan, jota ohjasi usein huomiotta jäänyt Gary O'Neil. Punaiset paholaiset olivat päättäneet aloittaa helmikuun voitolla, eivätkä he tuhlanneet aikaa valta-asemansa vahvistamiseen. Marcus Rashford avasi maalin vain viiden minuutin kuluttua, ja Rasmus Hojlund tuplasi johdon 22. minuutilla.

Kotijoukkue sai kuitenkin kiistanalaisen rangaistuspotkun, jonka Pablo Sarabia käänsi kaventamaan alijäämää. Vaihtaja Scott McTominay palautti sitten Unitedin kahden maalin edun. Mutta loppuvaiheessa Wolves taisteli takaisin Max Kilmanin 85. minuutilla ja Pedro Neton 95. minuutin maalilla, mikä loi pohjan mahdolliselle tasapelille.

Se oli kuitenkin Kobbie Mainoon loistohetki, joka lopulta erotti molemmat osapuolet. 18-vuotias ohjasi hämmästyttävällä malttillaan taitavasti Wolves-puolustuksen ohi ja kiertyi laukauksen alanurkkaan, mikä sytytti pandemonian matkustavien kannattajien keskuudessa. Mainoon tasainen maali osoittautui erittäin tärkeäksi, kun sitä eniten tarvittiin, ja hänen 97. minuutin voittonsa ei ainoastaan ​​merkinnyt hänen ensimmäistä Valioliigan maalia, vaan sitä vaalitaan nuorelle englantilaiselle elinikäisenä muistona.

9. Scott McTominay – Manchester United 2–1 Brentford (2023)

Pelissä, joka voi osoittautua ratkaisevan tärkeäksi Manchester Unitedin managerille Erik ten Hagille hänen pyrkimyksessään elvyttää joukkueensa omaisuutta vaikean kauden 2023/24 alun jälkeen, ilmestyi uusi lisäys ikimuistoisten hetkien luetteloon. Kun varsinaista peliaikaa oli jäljellä enää kolme minuuttia, Old Traffordissa oli todennäköisesti monia faneja, jotka olivat menettäneet toivonsa tai jopa poistuneet stadionilta. Voi vain kuvitella, millaista shokkia heidän on täytynyt kokea tarkistaessaan puhelimiaan lopullisen tuloksen.

United joutui perässä maalivahti Andre Onanan virheen jälkeen, ja 92 minuuttia ja 46 sekuntia tilanne näytti pahalta. Kuitenkin, kun Thomas Strakosha, Brentfordin maalivahti, pystyi vain torjumaan Diogo Dalotin laukauksen, vaihtopelaaja Scott McTominay oli oikeassa paikassa syöttämään pallon verkkoon. Paluu voimistui minuuttia myöhemmin, kun Harry Maguire löi vapaapotkun, ja McTominay, jälleen kerran, reagoi ensimmäisenä käyttämällä päätään maalintekoon. Old Traffordilla seurannut kohtaukset olivat hurjia, ja kaikki olivat epäuskoisia tapahtumien uskomattomasta käänteestä.

8. Steven Bergwijn – Leicester 2–3 Tottenham (2022)

Ennen kuin Dejan Kulusevski tuli tunnetuksi myöhäisistä voitoistaan, Steven Bergwijn teki ratkaisevia viime hetken maaleja Tottenham Hotspurille vielä vuonna 2022. Merkittävässä Valioliiga-ottelussa Leicester Cityä vastaan ​​Bergwijn esiintyi ilmiömäisesti. Syvälle loukkaantumisaikaan Spurs oli 2-1:ssä, mutta Alankomaiden maajoukkueella oli muita suunnitelmia.

95. minuutilla Bergwijn teki tasoitustilan, mikä sytytti Tottenhamin toivon. Mutta hän ei ollut valmis siellä. Harry Kane tarttui tilaisuuteen virheestä heti aloituksesta ja antoi täydellisen syötön vapauttaakseen Bergwijnin. Rauhallisesti ja tarkasti hän syötti pallon Leicester-maalivahdin Kasper Schmeichelin ohi, mikä sai Antonio Conten joukkueen kiihkeästi juhlimaan. Voiton merkitys tuli entistä selvemmäksi, kun Tottenham varmisti niukasti paikan Mestarien liigassa ja sijoittui myöhemmin samalla kaudella ennen arkkikilpailijaansa Arsenalia. Vaikka Bergwijn on saattanut siirtyä Spursista, fanit vaalivat ikuisesti muistoja tuosta poikkeuksellisesta illasta King Power Stadiumilla.

7. Reiss Nelson - Arsenal 3 - 2 Bournemouth (2023)

Reiss Nelsonin dramaattinen voitto Bournemouthia vastaan ​​on hetki, jonka Arsenalin fanit uskoivat saaneen merkkinä heidän Valioliigan mestaruustoiveistaan. Vaikka maalilla ei ehkä ollutkaan odotettua pitkäkestoista vaikutusta, se on edelleen uskomaton hetki liigan historiassa.

Nelson, joka oli nähnyt rajoitetun peliajan manageri Mikel Artetan johdolla koko kauden, tuotiin penkiltä, ​​kun Arsenal joutui kahden maalin perässä. Thomas Parteyn maali heti tunnin jälkeen kavensi alijäämää tarjoten toivon pilkkua. Nelson teki välittömän vaikutuksen ja antoi ristin, joka antoi Ben Whiten tasoittaa.

Kun aika kului ja Arsenalin mestaruushaaste näytti luisuvan, Nelson iski rangaistusalueen reunalta tyhjennetyn kulman jälkeen ja saattoi kaikki deliriumin tilaan. Tykkimiehet olivat päässeet luovutuksesta avausminuutilla ja tekivät merkittävän paluun 97. minuutilla. Tunnelma vuoristorata, jonka Arsenalin fanit kokivat Emirates Stadiumilla maaliskuussa, kiteytyi tähän jännittävään hetkeen.

6. Douglas Luiz - Aston Villa 3 - 1 Crystal Palace (2023)

Aika: 98 minuuttia

Ottelussa Crystal Palacea vastaan ​​Unai Emeryn Aston Villa huomasi olevansa perässä Odsonne Edouardin maalin jälkeen toisen puoliajan alussa. Peli sai kuitenkin dramaattisen käänteen, kun Jhon Duran tasoitti vain minuuttia ennen varsinaisen peliajan loppua.

Myöhäinen draama alkoi, kun Palacen puolustaja Chris Richards kaatoi Ollie Watkinsin, mikä johti VAR-arviointiin, joka näytti kestävän ikuisuuden. Lopulta päätös tehtiin, ja Aston Villa sai rangaistuspotkun. Douglas Luiz nousi ja muutti rauhallisesti pistepotkun, kahdeksan minuuttia väliajaksi. Tämä maali teki listan sen merkityksen vuoksi, että Aston Villa johti johtoon niin myöhään peliä.

Lisääkseen kiiltoa tulokseen Leon Bailey teki vielä myöhemmin toisen maalin Aston Villalle. Luizin rangaistus oli kuitenkin keskeinen hetki, joka varmisti voiton Aston Villalle ja tarjosi faneille jännittävän myöhäisen käänteen.

5. Alexis Mac Allister - Brighton 1-0 Manchester United (2023)

Aika: 99 minuutti

Brighton & Hove Albion haki kostoa Manchester Unitedia vastaan, kun se oli hämmästynyt edellisessä kohtaamisessa. Ratkaisevassa ottelussa kauden loppua kohti molemmat joukkueet taistelivat paikasta Mestarien liigassa. Tällä kertaa voittaja oli Brighton myöhäisen voittajan ja VAR-draaman ansiosta.

Käännekohta tuli, kun Luke Shaw näytti käsittelevän palloa, mikä sai aikaan pitkän VAR-arvioinnin. Lopulta Brightonille tuomittiin rangaistuspotku, ja Alexis Mac Allister astui ylös ja suoritti viileästi maalin pisteestä 99. minuutilla. Päätös rangaistuksen myöntämisestä kesti useita minuutteja, kun Brightonin manageri Roberto de Zerbi ja hänen valmennushenkilökuntansa vaativat intohimoisesti vahvistusta laiturilta. Vaikka Manchester United varmisti silti sijoituksen neljän parhaan joukkoon, voitto Brightonille oli merkittävä, sillä se varmisti lopulta paikan Eurooppa-liigassa.

Tämä voitto oli Brightonille lausunto, joka kosti edellisen tappionsa Manchester Unitedille ja vahvisti heidän omia Eurooppa-pyrkimyksiään. Myöhäinen draama ja hermo, jota Mac Allister osoitti rangaistuspotkun muuntamisessa, teki siitä ikimuistoisen hetken Seagullsille ja heidän faneilleen.

4. Alex Iwobi – Everton 1–0 Newcastle (2022)

Tärkeässä ottelussa Newcastle Unitedia vastaan ​​Everton joutui kymmeneen mieheen ja taisteli epätoivoisesti putoamisen välttämiseksi. He saivat pelastusköyden, kun Alex Iwobi teki viime hetken voiton ja varmisti kolme tärkeää pistettä joukkueelle taistelussaan liigassa pysymisestä.

Ottelua häiritsi epätavallinen tapaus, jossa mielenosoittaja sitoutui maalitolppaan, mikä johti merkittävään viiveeseen ja huikeat 14 minuuttia lisäaikaa. Häiriöistä huolimatta Everton pysyi päättäväisenä löytää läpimurto. Viimeisessä vaiheessa Dominic Calvert-Lewin johti vastahyökkäystä ja pelasi läpipallon Iwobille, joka päätti rauhallisesti lähettää Goodison Parkin euforian tilaan.

Iwobin maalin merkitys ulottui välittömän kolmen pisteen ulkopuolelle. Everton vältti putoamisen sillä kaudella, ja hänen maalillaan oli ratkaiseva rooli heidän selviytymisessä. Sillä oli syvällinen vaikutus klubiin kokonaisuutena, ja se korosti jokaisen yksittäisen kohdan tärkeyttä ja vastoinkäymisissä vaadittavaa kestävyyttä. Juhla ja helpotus, joka valloitti Goodison Parkin sinä päivänä, olivat osoitus Iwobin edesmenneen voittajan suuruudesta.

3. Darwin Nunez - Liverpool 1-0 Nottingham Forest (2024)

Odottamattoman Carabao Cupin voittonsa jälkeen Jurgen Kloppin Liverpool kohtasi haastavan vierasottelun Nottingham Forestia vastaan. Punaiset kamppailivat edelleen loukkaantumiskriisin kanssa, ja ottaen huomioon Forestin taistelu putoamisen välttämiseksi, ottelu aiheutti vieraille mahdollisen kompastuskiven. Suurimman osan pelistä näytti siltä, ​​että korteilla oli lipsahdus, mikä olisi antanut Manchester Citylle ja Arsenalille mahdollisuuden kaventaa eroa mestaruuskilpailussa.

Epätoivoisessa myöhästyneen voittajan tavoittelussaan Liverpool kääntyi Darwin Nunezin puoleen, jota oli aiemmin kritisoitu kliinisen viimeistelyn puutteesta. Tässä yhteydessä Uruguayn maajoukkueen pelaaja kuitenkin nousi ja teki sen, mitä voidaan kuvata hänen merkittävimmäksi maaliksi Liverpool-paidassa. Nunez ohjasi taitavasti pallon avuttoman Forest-maalivahdin ohi, mikä sytytti villit juhlat Liverpoolin pelaajien ja vieraskannattajien keskuudessa.

Nunezin maalin ja siitä seuranneen voiton suuruus ei hävinnyt Liverpoolin joukkueessa. He olivat hyvin tietoisia tavoitteen tärkeydestä ja vaikutuksesta, joka sillä olisi heidän tittelitoiveisiinsa. Vieraspäässä ja pelaajien keskuudessa esiintyneet riemukohtaukset olivat osoitus hetken merkityksestä ja helpotuksesta ratkaisevan voiton varmistamisessa.

2. Bruno Fernandes – Manchester United 3–2 Brighton (2020)

Aika: 100 minuutti

Jännittävässä kohtaamisessa Amex-stadionilla vuonna 2020 Bruno Fernandes osoitti teräviä hermoja varmistaakseen dramaattisen voiton Manchester Unitedille. Tasatilanteessa 2-2 95. minuutilla Brightonin Solly Marchin maalin jälkeen näytti siltä, ​​että ottelu päättyisi tasapeliin.

Eräässä tapahtuman käänteessä erotuomari Chris Kavanagh näytti kuitenkin viheltävän pelin päättymistä, kun Neal Maupay näytti käsittelevän palloa kulmasta. United-pelaajat olivat raivoissaan uskoen, että viimeinen vihellys oli puhallettu ennenaikaisesti. Hämmennys ratkesi lopulta, kun VAR vahvisti Maupayn käsipallorikoksen.

100. minuutilla, kun peliä jatkettiin myöhäisen draaman vuoksi, Fernandes ryhtyi suorittamaan rangaistuspotkun. Hän säilytti malttinsa ja kääntyi paikan päältä varmistaen uskomattoman voiton Manchester Unitedille. Rangaistuspäätöksen kaoottiset olosuhteet ja hämmennys siitä, oliko peli virallisesti päättynyt, tekevät tästä hetkestä yhden Valioliigan historian villeimmistä.

1. Dejan Kulusevski – Tottenham 2–1 Sheffield United (2023)

Dejan Kulusevski syöksyi nimensä Valioliigan historiaan maalilla, joka varmisti Tottenham Hotspurille dramaattisen voiton Sheffield Unitedia vastaan. Kellon tikittyessä ja 1-1 tilanteessa näytti siltä, ​​että ottelu päättyisi tasapeliin. Kulusevskilla oli kuitenkin muita suunnitelmia.

Kun Gustavo Hamer vei Sheffield Unitedin johtoon toisella puoliajalla, Tottenham osoitti valtavaa päättäväisyyttä managerinsa Ange Postecogloun johdolla ja aloitti myöhäisen paluun. Richarlison päätti maalintekokuivuutensa hyvin toteutetulla puskulla ja tasoitti 1-1.

Kiihkeän yleisön kannustamana Spurs pyrki hakemaan myöhäistä voittajaa. Pelkän loistohetken aikana Kulusevski, joka oli epäröinyt käyttää oikeaa jalkaansa koko pelin ajan, päästi voimakkaan laukauksen Sheffield Unitedin maalivahti Wes Fotheringhamin ohi. Isku löysi verkon takarajan ja saattoi Tottenham Hotspur -stadionin täydelliseen euforian tilaan.

Mikä teki Kulusevskin maalista vielä merkittävämmän, oli sen ajoitus. Voittaja syntyi 99. minuutissa ja 53 sekunnissa, mikä tekee siitä viimeisimmän voittomaalin Valioliigan historiassa. Kun otetaan huomioon suuntaus kohti pidempiä loukkaantumisaikoja, on mahdollista, että tämä ennätys ei kestä kauan. Tästä huolimatta Dejan Kulusevskillä on toistaiseksi kunnia tehdä viimeisin voittaja, jonka Valioliigassa on koskaan nähty.